Savjeti

Prednosti kvalitetnih kompresijskih čarapa

prednosti kompresivnih čarapa crosst

Kompresijske čarape su čvrste, ali elastične čarape koje postupnim pritiskom na donji dio nogu nude adekvatnu kompresivnu terapiju. Dakle, lagano pritišću stopala i gležnjeve potičući bolju cirkulaciju krvi. Izrađene su od spandeksa koji nježno stišće kožu i mišiće, a koriste se u sportske, ali i u medicinske svrhe.

Kompresijske čarape dolaze u raznim bojama i, dakako, veličinama. Osim toga, razlikuju se i po dužini. Već su na prvi pogled očite njihove prednosti, ali dopustite da vas još bolje upoznamo s njima.

Sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka

Mnoge situacije povećavaju rizik od stvaranja ugrušaka u krvi, uključujući i primjenu određenih lijekova kao i nepravilnu cirkulaciju krvi. Kompresijske čarape smanjuju promjer vena, a to znači da je cirkulacija krvi puno brža, što dalje podrazumijeva sprječavanje rizika od stvaranja krvnih ugrušaka.

Podržavaju mišiće i zglobove

Bez obzira na to jeste li vrlo aktivni ili nažalost imate problema s mišićima i zglobovima, kompresijske čarape mogu vam uvelike pomoći tako što stvaraju dodatnu podršku zglobovima i različitim mišićnim skupinama nogu.

Nježnim pritiskom na određene zglobove i mišiće osoba može iskusiti toliko potrebnu dodatnu „podršku“ koja će joj olakšati obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje, trčanje ili čak sjedenje.

Idealne za tretiranje proširenih vena

Oni koji pate od ovakvih problema često doživljavaju otekline i promjene na koži nogu. Nošenje kompresijskih čarapa može pomoći u smanjenju oteklina i upala. U isto vrijeme, smanjuju učestalost pojavljivanja varikoznih vena na nogama. Potičući protok krvi do nogu i od nogu, kompresijske čarape djeluju kao idealno rješenje za ovo zaista posebno zdravstveno stanje.

Opuštaju noge i pridonose bržem oporavku

Jasno je da noge i stopala nose veliku većinu vaše tjelesne težine, stoga ako puno vremena provodite na nogama, ne zaboravite da im je potreban adekvatan odmor i oporavak. Budući da u današnje vrijeme svi negdje žure i vremena za oporavak je malo, nabavite kompresijske čarape koje poboljšavaju cirkulaciju.

U isto vrijeme se umorne krvne stanice bez hranjivih tvari i kisika „odvode“ s preopterećenih nogu i stopala, a njihovo mjesto zauzimaju krvne stanice bogate hranjivim tvarima i kisikom. Ovo djeluje na bržu regeneraciju mišića, a nakon toga mišići su opušteni i vi ste spremni za nove radne pobjede.

Smanjuju otečenost

Postoji jako puno razloga zbog kojih dolazi do oticanja nogu (od raznih zdravstvenih stanja do nedavne operacije ili ozljede zgloba i sl.). Kompresijske čarape povoljno djeluju na noge na način da „uklanjaju“ nakupljenu tekućinu; samim time, smanjuje se otečenost, a osoba u trenu osjeti veliko olakšanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *