Savjeti

Prednosti antidekubitalnih madraca

prednosti-antidekubitalnih-madraca-crosst

Prednosti antidekubitalnih madraca

Antidekubitalni madraci se koriste za opremanje bolesničkih kreveta. Oni su korisni jer sprječavaju razvoj dekubitusa odnosno lokalnog oštećenja kože i drugih komplikacija koje dolaze zbog dugotrajnog ležanja.

Zbog toga se ovi madraci najčešće koriste u bolnicama, ali se kupuju i za bolesnike kod kuće. Mnogo stručnjaka preporučuje korištenje antidekubitalnih madraca kako bi se olakšalo dugotrajno ležanje zbog ozljede ili bolesti.

Prednosti antidekubitalnih madraca

Dugotrajno ležanje nije ugodno ni zdravim ljudima, a kamoli bolesnicima. Mnogi ljudi leže jer su slabo pokretni, nepokretni ili bolesni. Dugotrajno ležanje može uzrokovati dekubitus i ostaviti ozbiljne posljedice na tijelo.

Zbog svoje posebne strukture i materijala od kojih su izrađeni antidekubitalni madraci nude brojne mogućnosti i prednosti:

  • poboljšanje cirkulacije krvi u tkivu
  • smanjivanje pritiska na tijelo pacijenta
  • praktičnost (može se koristiti kod kuće i u bolnici)
  • hlađenje pacijenta pri spavanju
  • pacijenti imaju osjećaj kao da lebde
  • omogućuje udobnost osobito pri pomicanju tijela.

Značajke

Postoje dinamički i statični antidekubitalni madraci. Dinamički se ispunjavaju zrakom uz pomoć kompresora ili pumpe, a statični su već ispunjeni određenim materijalom poput gela.

Najbitnija i najuočljivija značajka dinamičkih madraca je njezina struktura u obliku malih odjeljaka. Svaki odjeljak je ispunjen zrakom. Svrha ovakve strukture je spriječiti zastoj krvi u tkivu. To smanjuje pritisak na dijelove tijela koji dodiruju madrac.

Ako se pojavi nelagoda i dekubitus, moguće je razviti ozbiljne posljedice na tijelu. Zato je vrlo važno razmišljati o udobnosti pacijenta, osobito ako je nepokretan ili slabo pokretan.

Materijal

Antidekubitalni madraci (s kompresorom) su izrađeni od najlona, poliuretana i gumenog materijala. Zbog toga su rastezljivi, dugotrajniji i vodootporni.

Materijal od kojeg je izrađen statični madrac je najčešće poliuretanska pjena (PU).

Struktura antidekubitalnih madraca

Postoji više verzija antidekubitalnih madraca. Njihova struktura ima odjeljke u obliku mjehura i valjka.

Madrac s odjeljcima u obliku mjehura

Antidekubitalni madrac s odjeljcima u obliku mjehura nastoji spriječiti i tretirati blaže dekubitalne ozljede.

Ovaj madrac je izrađen od elastičnog materijala i podijeljen je u male odjeljke koji su međusobno povezani. Kada su odjeljci ispunjeni zrakom, madrac je tvrd i čvrst.

Ovaj antidekubitalni madrac se najčešće preporučuje bolesnicima koji imaju više od 100 kilograma.

Madraci s odjeljcima u obliku valjka

Madraci s komorama u obliku valjka koriste se u situacijama kada je riječ o težim dekubitalnim ozljedama. Madrac se sastoji od vodoravnih odjeljaka koji se ispunjavaju zrakom. Odjeljci nekada nisu međusobno povezani, ali to ovisno o proizvođaču i verziji madraca.

Isto tako, na kompresoru se određuje jačina i količina napuhavanja odjeljaka ovisno o stanju, potrebama i razvoju dekubitusa kod pacijenta.

Čišćenje

Zbog materijala od kojih su izrađeni, madrace je moguće vrlo lako dezinficirati i očistiti.

Većina madraca je vodootporna pa ih je moguće prebrisati toplom vodom i deterdžentom. Nakon toga je potrebno ostaviti da se površina suši. Isto tako, kompresor se preporučuje prebrisati vlažnom krpom i deterdžentom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)