Savjeti

Kako pravilno odabrati veličinu ortoze za koljeno

kako-odabrati-ortozu-za-koljeno-crosst

Nema nikakve sumnje da je važna pravilna njega i briga za potkoljenice osobito u slučaju ako ste već pretrpjeli neku ozljedu. Ovo se konkretno odnosi na odabir pravilne ortoze koja će vam olakšati kretanje i bavljenje svakodnevnih aktivnosti.

Ortoze se, dakle, nose u slučaju postojećih ozljeda ili kao prevencija od ozljeda. Najčešće ih koriste sportaši koji se bave sportovima visokog intenziteta kao što su košarka, trčanje i sl. Ortoze se koriste i u rehabilitacijske svrhe nakon neke ozljede. Oporavak će pacijentu osigurati sporije i ograničeno kretanje, ali će mu ujedno omogućiti da postupno povrati raspon pokreta. Ortoze za koljena idealne su za osobe koje pate od artritisa jer smanjuju bol i ublažavaju upalu.

Zašto je važna adekvatna veličina ortoze?

Budući da gotovo svi pacijenti često imaju određene anatomske i patološke karakteristike koje zapravo određuju njihove mjere (stopala, lakta, koljena…), iznimno je važno znati kako pravilno odrediti te mjere kako bi se mogla nabaviti ortoza izrađena po mjeri, koja će u potpunosti odgovarati jednom pacijentu. Samim time, pravilna veličina ortoze podrazumijeva odgovarajući terapeutski ili preventivni učinak.

Kako pravilno odabrati veličinu ortoze za koljeno?

Za dobivanje najpreciznijih mjera zamolite nekoga da vam u tome pomogne. Pročitajte naše savjete koji se tiču pravilnog određivanja mjera:

⦁ ustanite se i stojte ravno ispruženih nogu (ako se sami mjerite i ne možete stajati, sjednite na rub stolice, a nogu ispružite ispred sebe tako da petu oslonite na pod),
⦁ metar stavite 15 cm iznad koljena (radi lakšeg snalaženja ovo ćemo nazvati točka A),
⦁ zatim izmjerite širinu noge oko točke A,
⦁ metar stavite 15 cm ispod koljena (radi lakšeg snalaženja ovo ćemo nazvati točka B),
⦁ izmjerite širinu noge oko točke B,
⦁ pogledajte tablicu s veličinama i naručite proizvod.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)